Corona: Veelgestelde vragen (FAQ)

Op 23 februari is de strenge lockdown verlengd tot ten minste 15 maart. Wij snappen dat er veel vragen zijn rondom de lockdown in Nederland. In onderstaande veelgestelde vragen proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven. Vind je hieronder geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Algemeen

Is het zwembad geopend?

Nee, het zwembad is gesloten tot en met in ieder geval 15 maart 2021. In deze periode geldt de strengste lockdown tot nu toe.

De verwachting is dat je met enkele aanpassingen vanaf 16 maart weer veilig kunt deelnemen aan nagenoeg alle zwemactiviteiten. Voor activiteiten vanaf 16 maart dien je wel weer vooraf te reserveren.

Moet ik vooraf reserveren als ik wil zwemmen?

Ja, voor activiteiten vanaf 16 maart dien je vooraf te reserveren. Op onze website kun je uiterlijk vanaf 13 maart eenvoudig en veilig online reserveren en betalen. Mochten er activiteiten niet doorgaan vanwege aangescherpte coronamaatregelen, dan storten wij het reserveringsbedrag terug op je rekening. Je betaalt dus nooit voor een door ons geannuleerde reservering.

Voor de activiteiten Senioren Actief en Oefenzwemmen kun je alleen telefonisch reserveren. Bel ons vanaf 13 maart op 0475-482160.

Welke activiteiten starten? En welke nog niet?

Nagenoeg alle activiteiten worden naar verwachting op 16 maart weer gestart. Kijk op de pagina openingstijden voor een actueel overzicht van alle activiteiten die we dan aanbieden.

 

Wat gaat er anders als je bij ons komt zwemmen?
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Het is verplicht om (vanaf 13 jaar) een niet medisch mondmasker te dragen in het zwembad met uitzondering van de zwemzaal en de natte ruimten.
 • We hanteren een andere route in het gebouw zodat in- en uitgaande bezoekers elkaar niet kruisen. Alle routes worden aangegeven.
 • De kleedlokalen van de sporthal worden doordeweeks in de middaguren en in het weekend ingezet om je uit te kleden (aankomst). Advies: trek thuis je zwemkleding alvast aan.
 • Alle kleding neem je in een sporttas of rugzak mee naar de zwemzaal (inclusief schoenen). Laat geen kleding of andere spullen achter in de kleedlokalen.
 • Het is verplicht om slippers te dragen.
 • Na elke activiteit kun je je aankleden in de kleedhokjes en kleedlokalen van het zwembad (vertrek). Soms moet je heel even wachten.
 • Douchen is niet toegestaan.
 • Het sportcafé is gesloten.
 • Toeschouwers zijn niet toegestaan.

Op basis van een nieuwe persconferentie van het kabinet kan bovenstaande tekst nog wijzigen.

Mag ik samen met mijn kind zwemmen?

Ja, naar verwachting kunnen personen uit één huishouden vanaf 16 maart gewoon samen komen zwemmen en hoeven ze onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Zijn er voorzieningen gesloten?

Ja, vanwege de coronamaatregelen zijn er beperkingen.

Vanaf 16 maart mogen naar verwachting het peuterbadje en de glijbaan weer gebruikt worden. De whirlpool en het sportcafé blijven nog gesloten.

Accommodatie

Mogen de kleedkamers gebruikt worden?

Ja, de verwachting is dat vanaf 16 maart voor kleedkamers in een zwembad opnieuw een uitzondering geldt.

 • De kleedlokalen van de sporthal worden doordeweeks in de middaguren en in het weekend ingezet om je uit te kleden (aankomst). Advies: trek thuis je zwemkleding alvast aan.
 • Alle kleding neem je in een sporttas of rugzak mee naar de zwemzaal (inclusief schoenen). Laat geen kleding of andere spullen achter in de kleedlokalen.
 • Het is verplicht om slippers te dragen.
 • Na elke activiteit kun je je aankleden in de kleedhokjes en kleedlokalen van het zwembad (vertrek). Soms moet je heel even wachten.

 

Mogen de douches gebruikt worden?

Nee, douchen is helaas tijdelijk niet toegestaan. De douches zijn gesloten.

Mogen de toiletten gebruikt worden?

Ja, de toiletten zijn geopend. Tip: ga voordat je van huis vertrekt, thuis naar het toilet. 

Toiletten worden regelmatig schoongemaakt. Reeds bestaande hygiënerichtlijnen vanuit de branche blijven gelden.

Financieel

Wat gebeurt er met het tegoed op mijn zwempas?

Zolang we gesloten zijn of je vooraf je activiteit moet reserveren en betalen via onze website (met uitzondering van zwemlessen), pauzeren we de geldigheidstermijn van tegoeden op zwempassen. Het tegoed blijft geldig en kan gebruikt worden zodra een bezoek niet meer vooraf gereserveerd en betaalt hoeft te worden.

Moet ik mijn abonnement beëindigen?

Nee dat is niet nodig. Zolang we gesloten zijn of je vooraf je activiteit moet reserveren en betalen via onze website, pauzeren we alle abonnementen. Het abonnement blijft geldig en wordt opnieuw geactiveerd zodra een activiteit niet meer vooraf gereserveerd en betaalt hoeft te worden. Zo blijf je verzekerd van deelname in je eigen groep op het voor jou gebruikelijke tijdstip zodra we weer regulier open kunnen gaan. Het abonnementsgeld dat je al betaald hebt voor de periode dat we dicht waren, verrekenen we dan met de eerstvolgende incasso.

Moet ik de incasso zelf stopzetten?

Nee dat is niet nodig. Omdat je niet of beperkt kunt sporten hebben we jouw incasso per direct stopgezet. Zolang het zwembad gesloten is of je vooraf je activiteit moet reserveren en betalen via onze website, stoppen we met incasseren van abonnementsgeld. We beginnen pas met incasseren zodra we weer regulier open kunnen gaan. Het abonnementsgeld dat je al betaald hebt voor de periode dat we dicht waren, verrekenen we dan met de eerstvolgende incasso.

Zwemles 

Kunnen er ook weer zwemlessen gegeven worden?

Ja, de verwachting is dat er vanaf 16 maart ook weer zwemlessen mogen worden gegeven. Bij kinderen tot en met 12 jaar geldt er geen afstandsbeperking.

Moet een zwemonderwijzer 1,5 meter afstand houden tot de leerlingen?

Bij kinderen tot en met 12 jaar is geen afstandsbeperking van kracht.

De zweminstructeur geeft zoveel mogelijk les op een afstand van 1,5 meter van de kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen.

De zweminstructeur houdt een afstand van 1,5 meter aan tot ouders/verzorgers en begeleiders.

Gezondheid, veiligheid en hygiëne

Moet ik een mondkapje dragen?

Ja. Het is verplicht om (vanaf 13 jaar) een niet medisch mondmasker te dragen in het zwembad met uitzondering van de zwemzaal en de natte ruimten. Dus voorafgaand en na het omkleden.

Tijdens het zwemmen hoef je uiteraard geen mondkapje te dragen.

Is zwemwater in zwembaden veilig om in te zwemmen?

Ja, zwemwater in zwembaden is veilig om in te zwemmen. Zwemwater wordt met chloor gezuiverd, waardoor het zowel gedesinfecteerd als desinfecterend is.

Daarnaast hanteren wij met betrekking tot de toegang tot ons zwembad de richtlijnen en protocollen van de overheid en de zwembadbranche.

Wat is een gezondheidscheck?

Als we verwachten dat een zwemactiviteit meer dan 100 deelnemers heeft, dan zijn wij verplicht om een aantal vragen te stellen over je gezondheid voordat je naar binnen mag.

Op dit moment zijn er geen zwemactiviteiten met meer dan 100 deelnemers.

Wil je weten of het verstandig is om te komen zwemmen? Doe dan de online gezondheidscheck met de vragen van het RIVM. De antwoorden die je invult, worden niet bewaard en zijn niet terug te leiden tot jou persoonlijk.

Wat zijn de maatregelen met betrekking tot EHBO en reanimatie?

In sommige gevallen is het noodzakelijk, bv. bij EHBO-handeling, dat je als medewerker binnen de 1,5 meter van de zwemmer komt. Kijk voor meer tips op de website van het Rode Kruis.

Voor de basale reanimatie (BLS) geldt vanaf 22 juni dat het advies is deze weer uit te voeren volgens de normale richtlijn inclusief beademen, tenzij de centralist van de meldkamer ambulancezorg anders aangeeft.

Hoe haal je een drenkeling uit het water?

Zo snel mogelijk. De risico’s voor de redder zijn in zo’n situatie vele malen kleiner dan het risico voor de drenkeling. Bij een reanimatie is het advies deze weer uit te voeren volgens de normale richtlijn van de reanimatieraad.

Protocol Verantwoord Zwemmen

Waar kan ik het protocol verantwoord zwemmen downloaden?

Bezoek hiervoor de pagina van de organisatie WaterVrij. Hier vind je altijd het meest actuele protocol.

Door wie is het protocol samengesteld?

Het Protocol Verantwoord Zwemmen is geschreven door de samenwerkende partijen in de zwembranche. Dit zijn Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ)Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Verenigde Technici in de Zwembadbranche (VTZ), ZwembadpoliDutch Environment & Water Technology Association (Envaqua), DBZ (RUD), TU DelftENVOZHISWA-RECRONEasySwimNederlandse Onderwatersport Bond (NOB)Nederlandse Culturele Sportbond (NCS)Nederlandse Triathlon Bond (NTB)FNV, Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Reddingsbrigade NederlandZwemOnderwijs NederlandDutch LifeguardsVereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Zij sloegen eerder al de handen ineen om alles in het werk te stellen om de heropening van zwembaden zo snel als het verantwoord kan, weer mogelijk te maken.