Vanwege een technische storing aan de desinfectieinstallatie is zwembad In de Bandert tijdelijk gesloten en gaan de activiteiten niet door. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de voortgang. We vinden het heel vervelend dat je momenteel niet kunt zwemmen vanwege dit defect en hopen dat ons zwembad snel weer open kan.

Updates:

Datum/ tijdstip
Het zwembad gaat op donderdag 22-06-2023 om 16:00 uur weer open!
22-06-2023
08:00 uur

De noodvoorziening is gisteren in de fabriek geassembleerd en wordt nu geinstalleerd en aangesloten op onze zwembaden. Daarna gaan we inbedrijfstellen en de waterkwaliteit testen.

De oorzaak van de storing is vastgesteld. Een defecte PLC besturing (computer) die niet meer gerepareerd kan worden of als reserveonderdeel ergens beschikbaar is, maakt dat de installatie moet worden vervangen. Dankzij de noodvoorziening kunnen we het zwembad gedurende de vervanging open houden.

21-06-2023
12:20 uur
De leverancier plaatst een noodoplossing, zodat er weer gezommen kan worden. Daarmee krijgen we meer tijd om de defecte installatie deels of volledig te vervangen.
21-06-2023
11:45 uur
Zwembad blijft nog gesloten tot minimaal 19:15 uur vandaag.
De monteurs van de leverancier krijgen de storing niet opgelost. We proberen zo snel mogelijk een nooddosering geplaatst en aangesloten te krijgen.
20-06-2023
16:45 uur
Zwembad gesloten tot minimaal woensdag 21 juni 13:00 uur.
De leverancier werkt aan een (tijdelijke) (nood)oplossing voor de storing.
20-06-2023
11:25 uur
Monteur van leverancier is onderweg.
20-06-2023
11:00 uur
Zwembad gesloten tot minimaal 18:00 uur.
Het ochtend- en middagprogramma is geannuleerd.
20-06-2023
09.00 uur
Zwembad gesloten tot 13:00 uur.
Ochtendprogramma is geannuleerd.
20-06-2023
09.00 uur
Storing niet intern op te lossen.
Storingsdienst van de leverancier ingeschakeld.
20-06-2023
08:15 uur
Storingsmelding: zoutelektrolyse uitgevallen.
Controle zwemwaterkwaliteit.

 

Technische storing

De oorzaak van de technische storing is nog niet bekend. De automatische aansturing van de zoutelektrolyse installatie door het gebouwbeheersysteem functioneert niet. Ook de handmatige aansturing van de zoutelektrolyse functioneert niet. Een volledige reset van de systemen heeft het probleem niet opgelost. Er is vermoedelijk sprake van een defect aan een van de onderdelen van de hoofdinstallatie. De kritische installatieonderdelen (o.a. PLC besturing, beelschermen, kabels en stekkers) worden de komende uren vervangen om het probleem te lokaliseren en/of op te lossen. Indien dit niet voor de oplossing van de storing zorgt dan dient er een noodinstallatie geplaatst en aangesloten te worden tijdens het vervangen van de hoofdinstallatie.

Zoutelektrolyse is een techniek voor de ontsmetting van zwembadwater door elektrolyse. Wanneer het zwemwater door de elektrolytische installatie gaat, dan verandert het zout dat opgelost werd in het zwembadwater in chloor. Nu dit apparaat is uitgevallen komt er geen chloor meer in het water en wordt het zwembadwater niet goed ontsmet, hetgeen wettelijk wel verplicht is. De gemeten waarden desinfecterende stoffen in het zwembadwater zijn momenteel te laag om het zwembad hygienisch en veilig open te stellen voor bezoekers.

 

Regels voor hygiëne en veiligheid zwembaden

De regels voor hygiëne en veiligheid in zwembaden staan in de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Hierin staan onder andere regels over:

  • de kwaliteit van het water;
  • het aantal douches en toiletten in een zwembad.

De wettelijke normen gelden voor alle zwembaden. Behalve voor privébaden en zwembaden waar alle bassins kleiner zijn dan 2 vierkante meter.

 

Controle op de kwaliteit van zwembadwater

De eigenaar van een zwembad is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. De eigenaar moet het zwembadwater regelmatig (laten) controleren. Hierbij kijkt de controleur of:

  • er niet te veel ziektekiemen in het water zitten;
  • het water doorzichtig genoeg is;
  • er niet te weinig of te veel desinfecterende stoffen (zoals chloor) in het water zitten;
  • de zuurgraad in orde is;
  • er geen risico is dat er teveel legionellabacteriën in het water zitten van zwembaden, whirlpools en voetenbaden.

De provincie controleert of zwembaden de regels naleven. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekijkt of zwembaden genoeg doen aan legionellapreventie in leidingwater (zoals de douches).